Met enige regelmaat wordt aan ons de vraag gesteld welke kosten uit de kinderalimentatie betaald moeten worden, zowel door de degene die de alimentatie ontvangt als door degene die de alimentatie betaalt. Het antwoord op die vraag is helaas niet zo eenvoudig te geven en verschilt per geval. Hierbij toch een poging om wat meer duidelijkheid te scheppen.
Kinderalimentatie
Kinderalimentatie is een bijdrage die door de ene aan de andere ouder moet worden betaald om in de kosten van verzorging en opvoeding van een minderjarig kind te voorzien. De ouder bij wie een kind zijn of haar hoofdverblijf heeft of in overwegende mate verblijft is doorgaans de ontvanger van de kinderalimentatie.
Er wordt van uitgegaan dat iedere ouder de dagelijkse kosten (verblijfskosten) draagt wanneer een kind bij hem of haar verblijft. Naast deze kosten zijn er ook kosten die los staan van het verblijf van een kind. Dat worden de verblijfsoverstijgende kosten genoemd. Deze kosten worden in beginsel gedragen door de ouder die de kinderalimentatie ontvangt.
Als de ouders gebruik willen maken van een zogeheten kinderrekening, zullen zij zelf afspraken dienen te maken over welke kosten van deze rekening worden voldaan en welke kosten voor hun eigen rekening blijven.
Wat zijn verblijfsoverstijgende kosten?
In de Alimentatienormen, dat aanbevelingen doet voor de rechtspraktijk, is geen uitputtend overzicht opgenomen welke kosten onder de verblijfsoverstijgende kosten vallen. Wel wordt met schoolgeld, contributie voor sport en kleding een aantal voorbeelden genoemd.
Op grond van rechterlijke uitspraken mogen daarnaast ook de volgende kosten tot de verblijfsoverstijgende kosten worden gerekend:
- Schoeisel
- Sportbenodigdheden, sportkleding
- Abonnementen (bijvoorbeeld een telefoonabonnement)
- Kapper
- OV kosten
- Kosten voor een schoolexcursies en/of schoolreisje
- Fiets
- Niet vergoede medische kosten (bijvoorbeeld voor een beugel)
Zoals hierboven al aangegeven geven de Alimentatienormen slechts aanbevelingen. Rechters kunnen daarvan dus afwijken, al worden in de meeste gevallen de aanbevelingen uit het rapport gevolgd.
Voor ouders bestaat de mogelijkheid om in overleg afspraken te maken over wat zij wel en wat zij niet onder verblijfsoverstijgende kosten (die uit de kinderalimentatie moeten worden betaald) verstaan. Daarbij is het wel van belang om dat goed vast te leggen. Niemand is immers gebaat bij (steeds terugkerende) discussies.
Heeft u nog vragen over dit onderwerp of andere vragen over het familierecht?
Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.