Vaststelling van het ouderschap

Vaststelling van het ouderschap is een juridisch proces dat relevant kan zijn voor diverse gezinssituaties. Of u nu een moeder bent die zoekt naar vaststelling van het ouderschap van de biologische vader of een meemoeder bent die gezamenlijk een kind heeft (laten) verwekken, vaststelling kan een belangrijke stap zijn. Wij van Kroonen Verdult & Menheere Advocaten in Rotterdam, Den Haag en Bergen op Zoom zijn uw partij in dit proces.

 

Wanneer is een vaststelling van het ouderschap noodzakelijk?

Als de biologische vader of meemoeder weigert om het kind te erkennen, kunt u als moeder naar de rechtbank stappen om het ouderschap te laten vaststellen. Dit geldt ook als de verwekker van het kind al is overleden. De term voor deze procedure is de gerechtelijke vaststelling ouderschap. Hierbij kan het ouderschap van een persoon, dus zelfs postuum, worden vastgesteld als deze persoon het kind heeft verwekt of als levensgezel van de moeder heeft ingestemd met de verwekking. Ons advocatenkantoor staat u bij in een dergelijk proces.

 

Wanneer moet u een verzoek voor vaststelling ouderschap indienen?

Een verzoek voor de vaststelling van het ouderschap is anders dan een adoptie en dient door de moeder ingediend te worden binnen vijf jaar na de geboorte van het kind. Voor kinderen ouder dan 16 jaar is het alleen mogelijk dat het kind zelf het verzoek tot vaststelling van het ouderschap indient. Een kind dat minderjarig is tijdens de procedure moet vertegenwoordigd worden door een bijzondere curator, meestal een familierechtadvocaat. Het is belangrijk op te merken dat de biologische vader of meemoeder geen verzoek kan indienen tot vaststelling van het ouderschap. Na de gerechtelijke vaststelling van het ouderschap ontstaat er een familierechtelijke betrekking. Dit brengt verschillende rechten en plichten met zich mee, waaronder een wederzijdse onderhoudsplicht en erfrechtelijke aanspraken voor het kind.

 

Neem contact met ons op voor hulp bij vaststelling van het ouderschap.

Vaststelling van het ouderschap is een complex maar belangrijk proces dat grote gevolgen kan hebben voor zowel de ouder als het kind. Mocht u vragen hebben over de vaststelling van het ouderschap of overweegt u een verzoek in te dienen, dan staan wij u graag bij met professioneel advies. Raadpleeg onze tarieven op de website. Het is cruciaal om dit proces met de nodige zorg en deskundigheid te benaderen, neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.