Vervangende toestemming voor de aanvraag van een paspoort

Het proces voor het aanvragen van een paspoort is meestal vrij eenvoudig, maar wat als u te maken heeft met een (mede-)gezaghebbende ouder die tegenwerkt? Dan staan wij van Kroonen Verdult & Menheere Advocaten in Rotterdam, Den Haag en Bergen op Zoom voor u klaar. Zo regelen we dat u voor uw kind alsnog een paspoort kan aanvragen.

 

Heeft u vervangende toestemming voor de aanvraag van een paspoort van uw kind nodig?

Hoe werkt de vervangende toestemming voor de aanvraag van een paspoort?

Voor de aanvraag van een Europese identiteitskaart (ID-kaart) is, indien de minderjarige de leeftijd van 12 jaren heeft bereikt, de toestemming van de gezaghebbende ouders niet vereist. Voor de aanvraag van een paspoort en voor de aanvraag van een ID-kaart voor kinderen jonger dan 12 jaar, is de toestemming van elke gezaghebbende ouder vereist. Hier kan vervangende toestemming voor de aanvraag van een paspoort aan de orde komen. Als één ouder weigert, kan dat de aanvraag verhinderen. Bij ons kunt u ook terecht voor:

Zo zijn wij uw partij bij elke situatie.

Wat houdt vervangende toestemming in?

Simpel gezegd, de rechter kan de toestemming van de niet-meewerkende ouder vervangen door een rechterlijke uitspraak. De Paspoortwet biedt de mogelijkheid om de rechter om vervangende toestemming voor de aanvraag van een paspoort te vragen. Zo kunt u, zelfs als een ouder weigert, toch een paspoort voor uw kind aanvragen. Als familierechtadvocaat staan wij u bij in een dergelijke situatie.

Wat is de procedure?

De procedure voor het aanvragen van vervangende toestemming voor de aanvraag van een paspoort verloopt als volgt. De rechter zal eerst proberen na te gaan of de ouders alsnog tot een akkoord kunnen komen. Daarna zal de rechter een beslissing nemen die hij in het belang van het kind acht. Hierbij kan de geldigheidsduur van het aangevraagde paspoort worden beperkt. Een procedure voor vervangende toestemming voor de aanvraag van een paspoort kan enige tijd in beslag nemen. Schakel tijdig ons advocatenkantoor in voor juridische hulp. Bij spoed kan een kortgedingprocedure worden overwogen. Zelfs deze procedure kan enkele weken duren. Vervangende toestemming voor de aanvraag van een paspoort is een specifieke juridische actie en kan worden aangevraagd door de andere gezaghebbende ouder of door de minderjarige zelf als deze 16 jaar of ouder is.

Neem contact met ons op voor hulp bij vervangende toestemming

Heeft deze informatie over vervangende toestemming voor de aanvraag van een paspoort u geholpen, maar heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op voor een gedetailleerd advies. Onze experts staan klaar om u te assisteren bij uw vervangende toestemming voor de aanvraag van een paspoort.