Erkenning van een kind

De erkenning van een kind is een belangrijke juridische stap die zowel rechten als verplichtingen met zich meebrengt. Als een baby buiten een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt geboren, is er geen juridische vader, tenzij er erkenning plaatsvindt. De erkenner is meestal de biologische vader, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Wij van Kroonen Verdult & Menheere Advocaten in Rotterdam, Den Haag en Bergen op Zoom helpen u in dit proces.

 

Heeft u vragen met betrekking tot de erkenning van een kind?

Voorwaarden voor de erkenning van een kind

Aan de erkenning van een kind zijn diverse wettelijke voorwaarden verbonden, zoals:

  • De erkenner moet minimaal 16 jaar oud zijn.
  • Er mag geen huwelijksbeletsel bestaan tussen de ouders.
  • De moeder moet schriftelijk toestemming geven als het kind jonger is dan 16.
  • Het kind, indien 12 jaar of ouder, moet zelf ook schriftelijke toestemming geven.
  • Het kind mag niet al twee juridisch ouders hebben.

Vervangende toestemming voor erkenning

Als de moeder of het kind van 12 jaar of ouder geen toestemming geeft voor de erkenning, kan de erkenner vervangende toestemming tot erkenning vragen aan de rechtbank. De erkenning kan in dit geval alleen plaatsvinden door de verwekker van het kind of – als de erkenning wordt verzocht door een vrouw – door de levensgezel van de moeder die heeft ingestemd met de daad die de verwekking van het kind tot gevolg kan hebben gehad. Het verzoek tot vervangende toestemming zal alleen worden toegewezen als de erkenning de belangen van het kind of de moeder niet schaadt. De rechtbank zal een bijzondere curator aanstellen om de belangen van het kind te vertegenwoordigen tijdens de procedure tot vervangende toestemming tot erkenning. Dit zorgt ervoor dat de belangen van het kind, naast de meningen en standpunten van de juridische moeder en de persoon met de wens tot erkenning, aan de rechtbank worden voorgelegd. Als familierechtadvocaat staan wij u bij in een dergelijke procedure.

Ons advocatenkantoor is uw partij in dit proces. Na de erkenning ontstaat er een familierechtelijke relatie tussen de erkenner en zijn zoon of dochter. Door deze erkenning krijgt het kind het recht op onderhoud of alimentatie en kan het bijvoorbeeld de geslachtsnaam en nationaliteit van de erkenner krijgen. Daarnaast heeft de erkenning van een kind belangrijke gevolgen zoals het feit dat het kind erfgenaam wordt van de erkenner. Naast erkenning, kunt u ook voor juridische hulp bij adoptie bij ons terecht.

De onherroepelijkheid van de erkenning

Belangrijk om te weten is dat de erkenning van een kind onherroepelijk is. Dit houdt in dat na een relatiebreuk de erkenner de juridisch ouder van het kind blijft en dus ook wettelijk verplicht blijft bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van zijn zoon of dochter. Het is echter in sommige specifieke gevallen wel mogelijk om een vernietiging van de erkenning aan de rechtbank te verzoeken.

Sinds 1 januari 2023 verkrijgt de erkenner ook automatisch ouderlijk gezag over het kind. Voor kinderen die vóór deze datum erkend zijn, geldt dit echter niet. In dat geval kan het gezamenlijk gezag apart worden aangevraagd bij de rechtbank. Ook voor omgangsrechten als ouder kunt u bij ons terecht.

Neem contact met ons op voor hulp bij erkenning

Vervangende toestemming voor erkenning van een kind kan een complex proces zijn, waarbij veel factoren een rol spelen. Van wettelijke voorwaarden tot de benoeming van een bijzondere curator; de erkenning is een zaak die goed overwogen dient te worden. Bent u benieuwd naar de tarieven voor juridische bijstand rondom de vervangende toestemming voor erkenning? Neem contact met ons op. We helpen u graag verder. Klik hier om onze tarieven te bekijken of vraag hiernaar tijdens het eerste vrijblijvende gesprek.