In het artikel ‘Naamswijziging, hoe zit dat ? – Kroonen Verdult & Menheere Advocaten’ informeerden wij je al over de mogelijkheid van een achternaamswijziging.
Voor het wijzigen van een achternaam dien je niet bij de rechtbank te zijn, maar bij Dienst Justis. Dienst Justis beslist namens de minister voor Rechtsbescherming of de achternaam mag worden gewijzigd. Voor deze procedure bij Dienst Justis heb je geen advocaat nodig.
Wie kan een verzoek doen?
Een verzoek tot het wijzigen van de achternaam van een minderjarig kind kan enkel gedaan worden door de wettelijk vertegenwoordigers van een minderjarig kind. Deze vertegenwoordigers zijn degenen die het gezag of de voogdij over een kind uitoefenen.
Vaak wordt een verzoek tot achternaamswijziging gedaan door de ene gezaghebbende ouder, terwijl tussen het kind en de andere gezaghebbende ouder niet of nauwelijks meer contact bestaat. Als beide ouders gezag hebben, is toestemming van de andere ouder nodig voor het indienen van een verzoek bij Dienst Justis. Deze ouder zal het echter niet altijd eens zijn met een dergelijk verzoek, zeker als bijvoorbeeld gevraagd wordt om de achternaam van de kinderen te wijzigingen in die van een stiefouder.
Vervangende toestemming
Als één van de gezaghebbende ouders niet instemt met het indienen van een verzoek bij Dienst Justis, kan in sommige gevallen vervangende toestemming via de rechter verleend worden. Voor die procedure is weer wél een advocaat nodig. De rechtbank zal dan een belangenafweging toepassen en moeten oordelen of het voor de kinderen in kwestie wenselijk is dat Dienst Justis toetst of wordt voldaan aan de voorwaarden die zijn gesteld voor toekenning van een verzoek om de geslachtsnaam van de kinderen te wijzigen.
Als de rechtbank vervangende toestemming verleent kan de verzoekende ouder, met die beschikking, toch zonder de medewerking van de andere ouder een verzoek tot achternaamswijziging indienen bij Dienst Justis. De vervangende toestemming van de rechtbank vervangt dan namelijk de goedkeuring/handtekening van de weigerende ouder.
Let op! In deze procedure neemt de rechtbank geen beslissing op het verzoek om naamswijziging. Het verkrijgen van vervangende toestemming door de rechtbank betekent dus niet dat een verzoek tot achternaamswijziging wordt toegewezen. Hiervoor dient het traject bij Dienst Justis te worden doorlopen. Niet de rechter, maar Dienst Justis beoordeelt of aan de voorwaarden is voldaan en beslist uiteindelijk of de naamswijziging daadwerkelijk wordt toegewezen.
Voor meer informatie over een verzoek tot naamswijziging en de voorwaarden daartoe verwijzen wij u graag naar de website van Dienst Justis.
Heeft u nog vragen over naamswijziging of het verkrijgen van vervangende toestemming?
Neem dan gerust contact met ons op. Wij bekijken graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Foto: dui budi/ Shutterstock.com