Een echtscheiding is voor niemand makkelijk, maar kan voor paren van gelijk geslacht nog eens extra moeilijk zijn.
Als u woont in een land waar een huwelijk tussen personen van gelijk geslacht niet wordt erkend en u bent in een ander land gehuwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan, dan kan uw lokale rechtbank weigeren om de echtscheiding uit te spreken.
Het komt regelmatig voor dat een rechtbank zich niet bevoegd acht om een echtscheidingsverzoek in behandeling te nemen. In een dergelijke situatie kan de rechtbank van oordeel zijn dat de bevoegdheid ontbreekt, omdat u – volgens het aldaar geldende recht– niet getrouwd bent.
Mocht dit het geval zijn, dan is terugreizen naar het land waar het huwelijk is gesloten om daar de echtscheiding aan te vragen niet de oplossing. Voor de meeste landen geldt namelijk de eis dat u, om een echtscheiding aan te kunnen vragen, ook daadwerkelijk in dat land dient te wonen.
De Nederlandse rechter is – ongeacht uw nationaliteit of plaats van huwelijkssluiting – bevoegd om uw verzoek in behandeling te nemen indien:
* beide partijen in Nederland gewone verblijfplaats hebben;
* Nederland de laatste gewone verblijfplaats van de echtgenoten is en één van hen daar nog verblijft;
* de verweerder in Nederland zijn gewone verblijfplaats heeft;
* in geval van een gemeenschappelijk verzoek, Nederland de gewone verblijfplaats van een van de echtgenoten is;
* de verzoeker sedert minste één jaar onmiddellijke voorafgaand aan de indiening van het verzoek in Nederland verblijft.
Voor een koppel van gelijk geslacht dat hier ooit is getrouwd, maar inmiddels in een land woont waar hun huwelijk niet wordt erkend, bieden deze voorwaarden echter geen uitkomst. Immers deze voorwaarden hebben alle gemeen dat er tenminste één van de partners in Nederland verblijft.
Nederland laat deze koppels niet in de kou staan als zij wensen te scheiden. Als dit buiten Nederland niet mogelijk blijkt, dan kan de Nederlandse rechter bevoegd zijn van het verzoek tot echtscheiding kennis te nemen. De Nederlandse wet maakt een rechtsgang mogelijk waarin geen verdere beperkingen worden gesteld. Dit geldt op basis van artikel 6 van het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de mens) waarin het recht op een eerlijk proces voor een ieder is verankerd.
Bent u destijds in Nederland getrouwd en loopt u nu tegen bevoegdheidsproblemen aan?
Neem dan gerust contact op met ons kantoor voor meer informatie of advies via tel. 010-260 3000 of via onderstaande button. Wij bieden u graag de helpende hand.
Neem direct contact op