Eerder plaatsten wij al een bericht op onze website over de wijzigingen van de fiscale regelingen voor (alleenstaande) ouders per 1 januari 2015. Inmiddels is hieromtrent meer bekend en kan worden gezegd dat reeds vastgestelde alimentatiebedragen mogelijk dienen te worden aangepast.
Kroonen & Verdult Advocaten gaat dat graag voor u na. Daarom bieden wij u in de maand januari de mogelijkheid tot een alimentatiecheck voor een vast tarief van € 150,00 inclusief BTW (i.p.v. het reguliere tarief van € 450,00 inclusief BTW). U ontvangt van ons dan een alimentatieberekening vergezeld van een uitgebreide toelichting. Wij vinden het namelijk niet alleen van belang dat u weet wat de uitkomst van een berekening is, maar ook op welke wijze het bedrag tot stand is gekomen. Overigens kunnen er ook andere aanleidingen zijn om een alimentatiebijdrage te herzien.
Een duidelijk voorbeeld daarvan is een verandering van het inkomen. De alimentatiegerechtigde ouder kan in de loop van de tijd meer zijn gaan werken en verdienen. Of wellicht is één van de ouders juist zijn of haar baan kwijtgeraakt. Een verandering van inkomen is van invloed op de financiële draagkracht en daarmee ook op de uiteindelijk te betalen onderhoudsbijdrage. In bovengenoemde situaties is het raadzaam om na te gaan of de alimentatiebijdrage nog in overeenstemming is met de wettelijke normen. Meestal is dat namelijk niet langer het geval.
Ook een verandering in de zorg over de kinderen, hertrouwen, of het stichten van een nieuw gezin kan reden zijn om de alimentatiebijdrage te herzien. Bij het vaststellen van een alimentatiebijdrage wordt rekening gehouden met de zorg die de andere (alimentatieplichtige) ouder over de kinderen heeft, en de kosten die daaraan verbonden zijn. Als de zorgregeling sinds de vaststelling van de bijdrage is gewijzigd, kan dit van invloed zijn op de te betalen bijdrage. Indien de zorg bijvoorbeeld is uitgebreid draagt de alimentatieplichtige ouder meer kosten in natura. De alimentatiegerechtigde ouder bespaart deze kosten juist, omdat de kinderen bij de andere ouder verblijven. In dergelijke gevallen is het goed om de nieuwe situatie in kaart te brengen, en de alimentatie daarop af te stemmen.
In het geval van hertrouwen of een geregistreerd partnerschap wordt de stiefouder ook onderhoudsplichtig voor de tot zijn of haar gezin behorende kinderen. Deze onderhoudsverplichting bestaat dan naast de reeds bestaande onderhoudsverplichting van de ouder(s). De draagkracht van ouders dient in beginsel gelijk over alle kinderen te worden verdeeld. Dat betekent dat in het geval er kinderen geboren worden uit een nieuwe relatie, de draagkracht van de ouder opnieuw berekend en over alle kinderen verdeeld dient te worden. Dit leidt doorgaans tot een verlaging van de te betalen alimentatiebijdrage.
In vrijwel alle gevallen worden bij het beëindigen van een relatie ook financiële afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over de aflossing op (gezamenlijke) schulden of de koopwoning. In het geval er bij de vaststelling van de alimentatiebijdrage rekening is gehouden met de aflossing op schulden – en deze schulden zijn inmiddels afgelost – kan er mogelijk ruimte zijn ontstaan voor de betaling van een hogere alimentatiebijdrage.
Bent u geïnteresseerd in een alimentatiecheck?
Stuur dan een e-mail naar info@kvm-advocaten.nl. Wij nemen dan contact met u op voor de alimentatiecheck.U kunt vanzelfsprekend ook telefonisch contact opnemen met ons kantoor via telefoonnummer 010- 260 3000.
Wilt u geen alimentatiecheck, maar heeft u een vraag over alimentatie? Ook dan kunt u gerust contact opnemen met ons kantoor.
* Het vaste tarief geldt niet voor samengestelde gezinnen en zelfstandig ondernemers. Is een van deze situaties op u van toepassing en wenst u toch een alimentatiecheck? Neem dan contact op met ons op en informeer naar de mogelijkheden.