Eerder schreven wij al over de Wet Introductie Gecombineerde Geslachtsnaam (WIGG), die op 1 januari 2024 in werking is getreden.
Deze nieuwe wet maakt het voor ouders mogelijk om hun kind – dat op of na 1 januari 2024 is geboren – een dubbele achternaam te geven, en wel een combinatie van de geslachtsnamen van beide ouders. Daarnaast biedt de wet ook de mogelijkheid om via een overgangsbepaling alsnog een dubbele achternaam voor een eerder geboren kind te regelen. Het kind dient dan tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024 geboren te zijn, beide ouders dienen met de wijziging in te stemmen en de naam moet voor het einde van het jaar (2024) gewijzigd worden.
In de afgelopen periode is gebleken dat de nieuwe wet helaas niet alleen de deur open zette voor de mogelijkheid tot een naamswijziging, maar ook voor allerlei nieuwe discussies. Want wat als een van de ouders niet mee wilde werken aan een naamswijziging met terugwerkende kracht? Kan die dubbele achternaam dan alsnog via de rechter afgedwongen worden?
Het antwoord op deze vragen is inmiddels door de rechtbank Gelderland gegeven.
Wij houden u niet langer in spanning. Het antwoord luidt: “Nee!
Voornoemde rechtbank boog zich op 12 maart 2024 over de vraag of een kind ook een dubbele achternaam kan krijgen als een van de ouders dat weigert.
De procedure betrof een in 2021 geboren meisje, dat de achternaam van de vader droeg. De moeder, die wilde dat het meisje ook haar achternaam kreeg, had de rechter verzocht om vervangende toestemming te verlenen voor het toevoegen van de haar achternaam aan de achternaam van de minderjarige. De moeder gaf aan dat zij het belangrijk vond dat de minderjarig ook haar geslachtsnaam zou krijgen, om zo tot uiting te brengen dat de ouders beiden de ouders van minderjarige zijn. Tijdens de mondelinge behandeling voegde zij daar nog aan toe dat het bij de geboorte van de minderjarige nog niet mogelijk was om twee geslachtsnamen aan de minderjarige te geven en daarnaast dat een dubbele geslachtsnaam reizen met de minderjarige ook makkelijker maakt.
De vader was het niet eens met het verzoek van de moeder. Hij gaf aan dat bij de geboorte van de minderjarige gekozen was voor de geslachtsnaam van de vader en was van mening dat de moeder het verzoek zou hebben ingediend om ervoor te zorgen dat de minderjarige uiteindelijk alleen de geslachtsnaam van de moeder zal hebben.
De rechtbank oordeelde kort en bondig.
De nieuwe wet is met ingang van 1 januari 2024 in werking getreden en maakt het sinds
1 januari 2024 voor de duur van één jaar mogelijk dat kinderen van dezelfde ouders, geboren op of na 1 januari 2016, de geslachtsnaam van beide ouders in een door hen te bepalen volgorde verkrijgen.
Indien de ouders op grond van de hiervoor genoemde wet de geslachtsnaam van hun kind willen wijzigen, zullen zij zich tot de ambtenaar van de burgerlijke stand moeten wenden. Daarbij is het nodig dat beide ouders instemmen met de wijziging van de geslachtsnaam van hun kind. Indien één van de ouders niet instemt, kan er geen wijziging van de geslachtsnaam plaatsvinden. Omdat de vader in onderhavige zaak geen toestemming geeft voor de wijziging van de geslachtsnaam van minderjarige, is een wijziging van de geslachtsnaam van de minderjarige niet mogelijk. Er is geen wettelijke basis om hiervoor vervangende toestemming te verlenen. Het verzoek van de moeder werd afgewezen.
Met voornoemde uitspraak is duidelijk geworden dat een wijziging enkel mogelijk is als beide ouders daarmee instemmen en dat beide ouders zich daartoe tot de ambtenaar van de burgerlijke stand zullen moeten wenden.
Of de moeder hoger beroep heeft ingesteld tegen de uitspraak is nog niet bekend.
Er zijn in ieder geval nog geen uitspraken bekend van hogere rechters.
Uiteraard houden wij de jurisprudentie nauwlettend in de gaten en zullen wij u op de hoogte houden van eventuele ontwikkelingen.
Heeft u vragen over dit onderwerp of andere vragen over het familierecht?
Neem dan gerust contact met ons op. Wij bespreken graag wat we voor u kunnen betekenen.
Benieuwd naar de volledige uitspraak van de rechtbank Gelderland? Klik hier