Ouders zijn wettelijk verplicht om naar draagkracht bij te dragen aan de kosten van de verzorging en opvoeding van hun kinderen. In de praktijk betekent dit doorgaans dat de niet (of in mindere mate) verzorgende ouder een kinderalimentatie betaalt aan de andere ouder.
In sommige gevallen (vaak in co-ouderschapssituaties) spreken ouders af dat geen kinderalimentatie door de een aan de ander wordt betaald, maar dat één van beide of beide ouders een bijdrage overmaken op een zogeheten kinderrekening. Van deze bankrekening worden dan bepaalde kosten van de kinderen voldaan. Over welke kosten dat zijn dienen de ouders tevens een afspraak te maken.
Alle goede bedoelingen ten spijt komt het in de praktijk helaas vaak voor dat het gebruik van de kinderrekening tot discussies leidt. De een vindt de door de ander voor het kind gekochte jas te duur. ‘Was het nou echt nodig om twee van die dure spijkerbroeken te kopen? Nu staat er te weinig geld op de bankrekening om nieuwe sportschoenen te betalen’, om maar eens een voorbeeld te noemen.
Wij krijgen regelmatig de vraag voorgelegd wat je kunt doen als het gebruik van de kinderrekening keer op keer tot discussie leidt. In de meeste gevallen is de afspraak tot het gebruik van een kinderrekening namelijk vastgelegd in een ouderschapsplan en in beginsel geldt afspraak = afspraak. Afspraken kunnen niet zomaar gewijzigd worden, omdat één van de ouders dat gewoonweg wilt.
Toch is het wel mogelijk om tot een aanpassing van de afspraak te komen. In dat geval zal aangetoond moeten worden dat de kinderrekening niet of in ieder geval niet meer naar tevredenheid van beide ouders werkt.
Een mooi voorbeeld van een dergelijke situatie is terug te vinden in een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 4 april 2024.
De uitspraak
In de desbetreffende procedure hadden de ouders in het ouderschapsplan afgesproken dat de vader de kinderalimentatie op de kinderrekening stortteen welke kosten vanaf de kinderrekening betaald mochten worden.
De moeder wilde de kinderrekening niet langer meer gebruiken, omdat deze volgens haar leidde tot veel discussies, conflicten en stress. Zij stelde dat zij er tegenaan liep dat de vader een eigen invulling gaf aan de afspraken door zaken vanaf de kinderrekening te betalen en bedragen te sparen op een aparte spaarrekening. Hierdoor kon de moeder niet alle kosten van de kinderen vanaf die kinderrekening betalen. Ook bemoeide de vader zich met de uitgaven van de moeder voor de kinderen. De moeder wilde voortaan de kinderalimentatie van de vader ontvangen en de verblijfsoverstijgende kosten van de kinderen daarmee zelf betalen.
De vader betwistte dat de kinderrekening al lange tijd niet goed werkte. Hij stelde dat deze in de afgelopen jaren, tot vorig jaar, juist uitstekend had gewerkt en dat beide ouders in staat waren de benodigde uitgaven voor de kinderen te doen.
Hoe de rechtbank oordeelde?
De rechtbank oordeelde dat de wet geen andere regeling kent dan kinderalimentatie die door de ene ouder aan de andere ouder wordt voldaan en dat betaling van een bijdrage op een kinderrekening wel kan worden afgesproken, maar niet kan worden afgedwongen.
De rechtbank stelde vast dat de kinderrekening niet, of in ieder geval niet meer naar tevredenheid van beide ouders werkte. Dat bleek niet alleen uit alles wat daarover in de desbetreffende procedure was gesteld en onderbouwd, maar ook uit de stukken en stellingen van partijen uit drie eerdere procedures die de ouders tussen 2018 en 2019 hadden gevoerd.
Voorgaande leidde ertoe dat de rechtbank terugviel op de ‘gewone’ wettelijke systematiek van kinderalimentatie. Als de kinderrekening niet werkt, en slechts één van beiden is het niet (meer) met het gebruik eens, dan kan dat gebruik niet worden afgedwongen. Daartoe ontbreekt een wettelijke basis, aldus de rechtbank. De rechtbank bepaalde dan ook dat de kinderalimentatie in het vervolg door de vader aan de moeder diende te worden voldaan.
Heb je vragen over kinderalimentatie of loop je tegen moeilijkheden aan bij het gebruik van de kinderrekening? Neem dan gerust contact met ons op. Wij informeren je graag over de mogelijkheden.
Benieuwd naar de volledige uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland? Klik hier