Als je een overeenkomst hebt gesloten maar de andere partij houdt zich daar niet aan, betekent het niet dat je met lege handen blijft staan. Zo kun je bijvoorbeeld nakoming vorderen, de overeenkomst ontbinden of een schadevergoeding eisen.
Geldt dat dan ook als je had afgesproken te trouwen?
Het antwoord luidt: ”Nee”.
De wet bepaalt dat trouwbeloften geen rechtsvordering geven tot het aangaan van een huwelijk, noch tot schadevergoeding wegen de niet-vervulling van de beloften; alle afwijkende bedingen zijn nietig (artikel 1:49 BW). Anders gezegd: je kunt in een juridische procedure niet afdwingen dat iemand alsnog met je trouwt of een schadevergoeding eisen als de ander vóór het “ja-woord” zich alsnog bedenkt.
Er is echter één uitzondering. Als er namelijk al een akte van huwelijksaangifte is opgemaakt, dan kán de verbreking van de trouwbelofte een vordering tot vergoeding van de werkelijke vermogensverliezen opleveren. Smartengeld of gederfde winst kun je overigens niet eisen. Zo’n vordering vervalt door verloop van 18 maanden, te rekenen van de datum van de akte van de huwelijksaangifte. En ook al wordt aan de voorwaarden voor toewijzing van schadevergoeding voldaan, dan nóg heeft de rechter de bevoegdheid de vordering af te wijzen.
Op de vraag of een dergelijke vordering wel eens succesvol is gebleken, moeten wij het antwoord helaas schuldig blijven. In de gepubliceerde rechterlijke uitspraken is een dergelijke uitspraak in ieder geval niet terug te vinden.
Het lijkt er dan ook op dat een verbroken trouwbelofte toch geen schuld maakt.
Wij houden u graag op de hoogte van leuke weetjes en ontwikkelingen in het familierecht.
Heeft u een vraag over dit onderwerp of een andere vraag over het familierecht?
Neem dan gerust contact met ons op.