Wie de liefde van zijn leven gevonden heeft en wil trouwen, doet dit vaak uit romantische overwegingen. Maar een huwelijk is niet alleen een kwestie van romantiek.
Wat slechts weinigen zich zullen beseffen als zij elkaar het jawoord geven is namelijk dat zij met het “ja-woord” dat ene woord elkaar niet alleen eeuwige trouw beloven, maar ook tegen elkaar zeggen: “Ja, ik geef jou de helft van alles wat van mij is (bezittingen en schulden), en ik dank je voor de helft van alles wat van jou is (eveneens bezittingen én schulden).”
Mensen die in Nederland trouwen, trouwen van rechtswege namelijk in gemeenschap van goederen.
Na een scheiding worden dan alle spaartegoeden, het onroerend goed, beleggingen, erfenissen en schenkingen die de partners zowel voor en tijdens het huwelijk hebben opgebouwd of gekregen, gelijk over de ex-echtgenoten verdeeld. Dat geldt ook voor schulden: beide (ex-)partners zijn daarvoor volledig aansprakelijk. Ieder land heeft zijn eigen regels van huwelijksvermogensrecht. Het Nederlandse huwelijksvermogensrecht wijkt in dit opzicht sterk af van de internationale norm. In andere landen bestaat het wettelijk stelsel bijna nooit uit een algehele gemeenschap van goederen zoals in het Nederlandse recht. In de meeste landen geldt de regel dat ieder van de echtgenoten van zijn eigen bezittingen (en schulden) eigenaar is en blijft na de huwelijkssluiting. Vaak dient een eventuele waardevermeerdering die tijdens het huwelijk is ontstaan bij scheiding wel te worden verdeeld.
Ook in andere landen is het – net als in Nederland – doorgaans mogelijk van het daar geldende wettelijk stelsel af te wijken door het maken van huwelijkse voorwaarden.
In Nederland dient u een notaris in te schakelen om de huwelijkse voorwaarden te laten maken. Met de huwelijkse voorwaarden maakt u afspraken over de financiën bij een scheiding. U kunt dan vastleggen welke bezittingen (bijv. een eigen bedrijf) en welke schulden niet gemeenschappelijk zijn.
Er zijn talloze varianten mogelijk bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Voor meer informatie over de mogelijkheden verwijzen wij u graag naar het artikel Huwelijkse voorwaarden op onze website.
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.
Neem direct contact op