De gevolgen van het Coronavirus worden steeds duidelijker zichtbaar en roepen meer en meer vragen op. Niet alleen over de uitvoering van omgangsregelingen, maar ook over het betalen van alimentatie.
Zo zien ondernemers zich geconfronteerd met teruglopende omzetten, en geldt voor werknemers dat zij een terugloop zien in uren (bij afroepcontracten of ten aanzien van overwerk) of dat tijdelijke contracten niet meer worden verlengd. Dat een situatie als ontstaan door het Coronavirus een enorme impact kan hebben op de financiële situatie van alimentatieplichtigen en – daarmee ook op die van alimentatiegerechtigden – is een feit.
Maar hoe daarmee om te gaan? Mag u zo maar stoppen met betalen als u niet meer rond kunt komen?
Alimentatieplichtige met betalingsproblemen
Afspraken en uitspraken dienen te worden nagekomen. Dat betekent dat u niet eenzijdig kunt beslissen om de alimentatie te verlagen of zelfs volledig te stoppen met betalen. Als de afspraken zijn vastgelegd in een bij beschikking van de rechtbank kan de alimentatiegerechtigde de beschikking zelfs ten uitvoer laten leggen door het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO) of door rechtstreeks de gerechtsdeurwaarder in te schakelen. Er kan dan betaling afgedwongen worden door middel van beslaglegging op inkomen of bezittingen. In de tussentijd loopt de verplichting tot het betalen van de alimentatie gewoon door en loopt de achterstand – als er niet wordt betaald – dus ook steeds hoger op. Daarnaast lopen ook de kosten op, omdat het LBIO zogenaamde opslagkosten in rekening brengt die door de alimentatieplichtige dienen te worden betaald en de kosten van de gerechtsdeurwaarder moeten worden vergoed ingevolge het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders.
Wees redelijk
Het is in ieders belang om situaties als bovenstaande te voorkomen. Daar komt immers enkel ruzie van en de alimentatieplichtige die toch al krap bij kas zit moet naast de alimentatie ook nog eens het LBIO en/of de deurwaarder betalen.
Kunt u de alimentatie niet meer betalen? Dan is ons advies om direct contact op te nemen met de ex-partner en het overleg aan te gaan. Probeer daarbij rekening met elkaar te houden door u in de ander te verplaatsen. Maak afspraken over bijvoorbeeld een tijdelijke verlaging of het tijdelijk stopzetten van de alimentatie, over wat er met het niet-betaalde bedrag gebeurt in betere tijden, en leg deze schriftelijk vast. Schriftelijk vastleggen kunt u ook per e-mail doen, maar zorg er altijd voor dat uit de vastlegging blijkt dat beide partijen het over de afspraken eens zijn, bijvoorbeeld door deze door de ander te laten bevestigen.
Toch procederen
Als het niet lukt om samen tot afspraken te komen, kunt u als alimentatieplichtige een verzoekschrift indienen bij de rechtbank, waarin u om vermindering van de alimentatiebijdrage vraagt. U dient dan wel aan te tonen dat sprake is van een wijziging van omstandigheden. Het wegvallen van inkomsten door de gevolgen van het coronavirus is een wijziging die ervoor kan zorgen dat de alimentatie niet meer voldoet aan de wettelijke maatstaven. Dat betekent echter nog niet dat een rechter de alimentatiebijdrage simpelweg zal verminderen.
Niemand weet hoe lang de huidige situatie zal voortduren. Is sprake van tijdelijk lagere inkomsten of gaat dit nog maanden duren? Doordat dit momenteel lastig in te schatten is, is het ook lastiger om te bekijken of een procedure bij de rechtbank zinvol zal zijn. Procedures nemen immers ook enkele maanden in beslag en kosten geld. Het is goed mogelijk dat een verzoek pas over enkele maanden pas wordt behandeld en het tij dan inmiddels weer – ten goede – is gekeerd. Daarnaast zijn de rechtbanken momenteel gesloten en worden alimentatiezaken vooralsnog niet behandeld.
Komt u er samen niet uit of heeft u hulp nodig bij het overleg met uw ex-partner?
Neemt u dan gerust contact met ons op. Onze advocaten zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en hebben ruime ervaring in het alimentatierecht.
Zij kunnen u adviseren over uw mogelijkheden in de huidige situatie.
Foto: NAR Studio/Shutterstock.com