De titel van dit bericht verbaast u wellicht, maar toch is het in de rechtszaal een veel gehoorde opmerking van alimentatieplichtigen. De opmerking is meestal een reactie op een stelling door de alimentatiegerechtigde die aangeeft dat de ex-partner “geld genoeg” heeft door bijvoorbeeld te verwijzen naar wel twee huizen die hij/zij bezit.
Het mag duidelijk zijn dat betaling met de bakstenen van deze huizen niet aan de orde is. Maar wordt er dan helemaal geen rekening gehouden met het vermogen van een onderhoudsplichtige?
Het is vaste rechtspraak dat bij de bepaling van de draagkracht van een onderhoudsplichtige – dan wel onderhoudsgerechtigde – niet alleen het feitelijke inkomen van belang is, maar ook het inkomen dat hij geacht kan worden redelijkerwijs te kunnen verwerven. Bij dit laatste komt het vermogen en het daarmee te verwerven rendement om de hoek kijken. Daarnaast kan in uitzonderingsgevallen worden gevergd dat wordt ingeteerd op het vermogen. Maar wat als dat vermogen bestaat uit onroerende zaken?
In een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 28 juli 2015 vroeg een man om nihilstelling van zijn alimentatieverplichting jegens zijn drie kinderen, vanwege een daling van zijn inkomen.
De man was uit een vennootschap onder firma getreden en was een eenmanszaak begonnen. Bij zijn uittreding uit de v.o.f. had de man een som van € 560.976,00 ontvangen, die de man in de loop van de tijd grotendeels had aangewend voor de aanschaf van diverse onroerende zaken, waaronder een appartement.
Het gerechtshof was van oordeel dat de redelijkheid en billijkheid met zich meebrengen dat de gevolgen van het handelen van de man niet op de kinderen mogen worden afgewenteld.
De man werd – gelet op zijn vermogen – in staat geacht om de alimentatiebijdragen voor de kinderen te blijven voldoen. Daarnaast overwoog het gerechtshof dat van de man kon worden gevergd dat hij – voor zover hij niet meer over liquiditeiten mocht beschikken – een hypothecaire geldlening zou afsluiten ten aanzien van het appartement, of zo nodig dit zou verkopen. Het verzoek van de man om de alimentatie op nihil te stellen werd dan ook afgewezen.
Heeft u vragen over alimentatie?
Neem gerust vrijblijvend contact op met ons op. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 010- 260 3000 of via onderstaande contactknop.
Neem direct contact op