Het komt met enige regelmaat voor dat ondernemers niet alleen leven van het inkomen dat zij generen, maar ook (hoge) opnames doen in rekening courant bij hun eigen bedrijf om het daaruit opgenomen geld te besteden voor privé doeleinden. Door het op deze wijze onttrekken van gelden aan de onderneming bouwen zij een schuld op bij hun onderneming. Met andere woorden: zij leven dan van geleend geld.
Maar hoe zit het dan als alimentatie moet worden vastgesteld? Wordt dan van een ondernemer verwacht dat hij maar blijft lenen om van dat geleende geld de alimentatie te betalen?
Het antwoord is: nee!
De betreffende opnames/lening is echter wel relevant. Wij lichten deze situatie graag nader toe.
Alimentatie wordt vastgesteld aan de hand van twee maatstaven: behoefte (wat heeft iemand nodig) en draagkracht (wat kan de andere partner missen). De laagste van deze twee begrippen vormt het maximaal te betalen bedrag.
De behoefte wordt vastgesteld aan de hand van het inkomen dat partijen ter beschikking stond op het moment van uiteengaan en ziet dus op het verleden. Als er tijdens het huwelijk opnames van de rekening courant zijn gedaan, dienen deze extra (geleende) inkomsten meegenomen te worden bij de bepaling van de behoefte. Deze bedragen stonden partijen immers tijdens het huwelijk ter beschikking; zij hebben van deze bedragen geleefd. Het inkomen dient dan te worden vermeerderd met de opnames.
Voor de bepaling van de draagkracht gaat men uit van het inkomen dat men genereert of geacht wordt te kunnen genereren. Hoe de rechter in dit kader over de opnames van de rekening courant denkt, blijkt duidelijk uit een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden van 27 juni 2019.
In deze procedure stelde de vrouw dat het inkomen van de man voor wat betreft de draagkracht vermeerderd diende te worden met opnames uit rekening-courant, aangezien partijen in het verleden ook via de rekening-courant betalingen ten behoeve van hun huishouden hadden verricht. De man was het daar niet mee eens.
Het hof oordeelde dat – hoewel tussen partijen niet in geschil was dat zij in het verleden een deel van hun lasten hadden gefinancierd met rekening-courant opnames – het niet van de man verlangd kan worden dat hij in de toekomst leningen aangaat om in de kosten van het levensonderhoud van de vrouw te kunnen voorzien. Het hof hield dan ook geen rekening met rekening-courant opnames bij de berekening van de draagkracht van de man. Het inkomen van de man werd dus niet verhoogd. Integendeel, de draagkracht van de man werd in deze situatie zelfs verlaagd. Aangezien de opnames een schuld van de ondernemer aan de onderneming betreffen zal op deze schuld ook een keer afgelost moeten worden. Nu de man gehouden was om de schuld af te lossen hield het Gerechtshof bij de bepaling van zijn draagkracht rekening met de door de man te betalen rente en aflossing op deze rekening-courantschuld.
Benieuwd naar de volledige uitspraak? Lees hier.
Bent u of is uw ex-partner ondernemer en heeft u vragen over alimentatie? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.
Neem direct contact opFoto: Shutterstock.com