Alimentatie voor ondernemers
Scheiden is voor ondernemers extra complex. Deze complexiteit betreft zowel de verdeling van het (bedrijfs)vermogen als dit aan de orde is, alsook de vraag naar een eventuele alimentatieverplichting. Bij alimentatie voor ondernemers wordt het inkomen vaak gegenereerd uit het bedrijf waarvan het vermogen ten gevolge van de echtscheiding op het punt staat te worden gedeeld. Iedere euro kan, ook door een ondernemer, maar één keer worden uitgegeven. Wij van Kroonen Verdult & Menheere Advocaten in Rotterdam, Den Haag en Bergen op Zoom zijn uw partij als het gaat om dit proces.
Bent u benieuwd hoe het zit met alimentatie voor ondernemers?
Het vaststellen van alimentatie voor ondernemers
Het vaststellen van alimentatie is doorgaans al een ingewikkeld proces. Wanneer één of beide ex-partners een ondernemer is, wordt de situatie omtrent alimentatie nog complexer. Partneralimentatie aanvragen en vaststellen geschiedt volgens landelijk vastgestelde richtlijnen. Deze richtlijnen maken een vergelijking tussen de behoefte van de ex-partner die alimentatie vraagt en de draagkracht van de andere ex-partner. Bij alimentatie voor ondernemers is de vaststelling van deze draagkracht vaak een heikel punt. Anders dan bij werknemers, is het jaarinkomen van ondernemers vaak afhankelijk van het bedrijfsresultaat dat op voorhand niet vaststaat. Welk inkomen aan de zijde van de ondernemer voor zijn draagkracht moet worden gehanteerd is daardoor bij uitstek professioneel maatwerk, waarbij er nog een verschil bestaat tussen ondernemers die een eenmanszaak runnen en ondernemers met een B.V. Het bepalen van alimentatie voor ondernemers vereist daarom een gedetailleerd inzicht in de financiële status van het bedrijf om uw rechten als ondernemer tijdens een scheiding te bepalen.
Het inkomen van de ondernemer
Bent u ondernemer en vraagt u zich af wat te doen bij een scheiding? In het kader van alimentatie voor ondernemers moeten de rechters uitgaan van het bedrag dat de ondernemer naar verwachting uit de onderneming kan halen. Hierbij is het van belang dat de ondernemer inzicht verschaft in de bedrijfsvoering en financiële positie. Dit houdt dus ook in dat men rekening houdt met de financiële gezondheid van de onderneming. Als u een directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent, ontvangt u waarschijnlijk een vast salaris. Ook hier is alimentatie voor ondernemers een complexe zaak. U kunt namelijk mogelijk ook dividend uitkeren als de financiële situatie van het bedrijf daartoe ruimte biedt. Deze variabelen worden allemaal meegenomen bij het berekenen van de alimentatie door onze echtscheidingsadvocaten.
Kasstromen hebben invloed op de alimentatie
Bij alimentatie voor ondernemers kan de rechter ook kijken naar de kasstromen binnen de onderneming. Deze geven vaak een realistischer beeld van wat er daadwerkelijk beschikbaar is voor alimentatie. Het berekenen vereist een gedegen inzicht in zowel de persoonlijke als de zakelijke financiële situatie van de ondernemer. Daarom is het belangrijk om u goed te laten adviseren door ons advocatenkantoor.
Schakel ons in voor hulp bij alimentatie
Heeft u na het lezen van dit artikel over alimentatie voor ondernemers nog vragen? Of wilt u meer weten over onze tarieven voor onze diensten op dit gebied? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze alimentatiespecialisten helpen u graag verder om in deze complexe materie de juiste beslissingen te nemen.