Ja, in sommige gevallen wel. Niet alleen ouders hebben de plicht om in de kosten van opvoeding en verzorging van hun kinderen te voorzien. Deze verplichting geldt ook voor stiefouders of voor een niet-ouder die samen met één van de juridische ouders met het gezamenlijk gezag over een kind is belast.
Huwelijk of geregistreerd partnerschap
Indien sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap bestaat een onderhoudsplicht voor de stiefouder, mits het kind tot het gezin van de stiefouder en de eigen ouder behoort. De stiefouder hoeft in deze situatie geen gezag over het kind te hebben. De onderhoudsplicht eindigt automatisch bij beëindiging van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Een nieuwe partner wordt dus niet onderhoudsplichtig, indien enkel sprake is van samenwonen. Dit kan anders zijn, indien deze nieuwe partner mede het gezamenlijk gezag over de kinderen gaat uitoefenen.
Ouderlijk gezag
Doorgaans wordt het ouderlijk gezag over minderjarige kinderen uitgeoefend door één of beide ouders samen. Het is echter ook mogelijk dat het gezag wordt uitgeoefend door een ouder en een niet-ouder samen, dit heet ook gezamenlijk gezag. Dit kan bijvoorbeeld de nieuwe partner van de ouder zijn die het kind samen met de ouder verzorgt en opvoedt.
Als er sprake is van gezamenlijk gezag bestaat er ook een onderhoudsplicht voor de niet-ouder en deze duurt in ieder geval zolang het gezamenlijk gezag uitgeoefend wordt. Deze onderhoudsplicht vloeit voort uit het feit dat uit het gezag beslissingen met financiële consequenties kunnen voortvloeien.
Nadat het gezamenlijk gezag eindigt, blijft de onderhoudsplicht vervolgens net zo lang in stand als dat het gezamenlijk gezag heeft bestaan . Met andere woorden: heeft u als niet-ouder van een kind drie jaren het gezamenlijk gezag uitgeoefend, dan blijft u nog drie jaren na de beëindiging daarvan onderhoudsplichtig. Ook kan de rechter in geval van bijzondere omstandigheden op verzoek van de ouder of de ander (niet-ouder) een langere termijn bepalen, doch nooit langer dan het 21e levensjaar van het kind.
In het geval het gezamenlijk gezag eindigt door dat het kind 18 en dus meerderjarig wordt, duurt de onderhoudsplicht voort totdat het kind de leeftijd van 21 jaren heeft bereikt. Voornoemde termijnen staan opgenomen in artikel 1:253w van het Burgerlijk Wetboek.
Samenloop
Het kan natuurlijk heel goed voorkomen dat het gezamenlijk gezag door de ouder wordt uitgeoefend samen met een stiefouder. De onderhoudsverplichting eindigt in dat geval niet bij de ontbinding van het huwelijk of het beëindigen van het geregistreerd partnerschap, maar blijft bestaan volgens de termijnen, zoals genoemd in artikel 1:253w van het Burgerlijk Wetboek. Er wordt dus aansluiting gezocht bij de bepalingen van een niet-ouder die gezamenlijk gezag uitoefent over het kind.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Belt of mailt u ons gerust.
Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 010 – 260 3000 of via onderstaande contactknop.
Neem direct contact op