Wanneer u getrouwd of geregistreerde partners bent, mag u de achternaam van uw partner gebruiken. Uw officiële achternaam verandert hierdoor echter niet. De achternaam van uw partner geldt alleen voor het gebruik in het dagelijks verkeer. U kunt uw naamgebruik laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar u staat ingeschreven.
De gemeente geeft dit dan door aan overheidsinstellingen, zoals de Belastingdienst, pensioenfondsen, het waterschap en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Op officiële documenten, zoals uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, blijft uw eigen achternaam staan. U kunt wel bij de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart aan uw gemeente vragen om ook de achternaam van uw partner in uw paspoort of op uw identiteitskaart te vermelden. Deze komt dan onder uw eigen naam te staan.
U mag op drie manieren de achternaam van uw partner voeren:
- Eerst uw eigen achternaam gevolgd door de achternaam van uw partner
- Eerst de achternaam van de partner gevolgd door uw eigen achternaam
- De naam van de partner in plaats van de eigen naam.
En na de scheiding dan?
Na de ontbinding van het huwelijk of het geregistreerd partnerschap verandert er niets. U en uw ex-partner kunnen nog steeds elkaars achternamen blijven gebruiken. U heeft daar geen toestemming van elkaar voor nodig. Dit is gewoon in de wet geregeld, namelijk in art. 1:9 van het Burgerlijk Wetboek.
Na de echtscheiding kunt u uw naamgebruik laten registreren in de BRP van de gemeente waar u staat ingeschreven. U kunt ook op een later tijdstip uw naamgebruik bij de BRP laten wijzigen.
Als u hertrouwt of een nieuw geregistreerd partnerschap aangaat, komt aan de keuzemogelijkheden een einde. U verliest dan het recht om de naam van uw eerdere partner te gebruiken. Als uw partner is overleden, kunt u zijn of haar achternaam blijven gebruiken eveneens tot het moment dat u opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.
En als u het niet eens bent met het naamgebruik?
Ex-partners met kinderen behouden de bevoegdheid om de naam van de gewezen partner te voeren. Zij kunnen hun ex-partner niet zomaar verbieden om hun achternaam te blijven gebruiken. Voor gescheiden partners zónder kinderen bestaat er wel een mogelijkheid om te voorkomen dat hun naam na de echtscheiding nog wordt gebruikt.
Zij kunnen met behulp van advocaat een procedure starten bij de rechtbank, waarbij zij de rechtbank kunnen verzoeken om de ex-partner een verbod op te leggen om de achternaam te gebruiken, onder verbeurte van een dwangsom in het geval de ex-partner dit verbod overtreedt.
De rechtbank kan een dergelijk verzoek enkel honoreren als sprake is van gegronde redenen om het verzoek aan de rechtbank te richten. Deze redenen staan niet nader in de wet gespecificeerd.
Omtrent die gegronde redenen die relevant kunnen zijn informeren wij u vanzelfsprekend graag.
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.
Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 010 – 260 3000 of via onderstaande contactknop.
Neem direct contact op