Het komt met enige regelmaat voor dat echtgenoten scheiden en na verloop van tijd weer hertrouwen met hun eerdere echtgenoot. Helaas blijkt ook maar al te vaak dat het aangaan van dat tweede huwelijk onverwachte negatieve gevolgen voor een of beide partijen kan hebben als ook dat tweede huwelijk spaak loopt.
Wij leggen u graag uit waarom.
Vanaf 1 januari 2018 trouwt u in een beperkte gemeenschap van goederen, hetgeen tot gevolg heeft dat al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen had van u alleen blijven. Ook schenkingen en erfenissen die u voor het huwelijk heeft ontvangen of tijdens het huwelijk ontvangt blijven privé, tenzij de schenker of erflater anders heeft bepaald.
Enkel de bezittingen en schulden die u na het trouwen verkrijgt, worden van de echtgenoten samen. Deze gezamenlijke bezittingen en schulden dienen in geval van een scheiding bij helfte te worden gedeeld.
Bent u getrouwd vóór 1 januari 2018? Dan geldt dat u in de algehele gemeenschap van goederen bent gehuwd, in het geval u niet voor of tijdens uw huwelijk huwelijksvoorwaarden heeft laten opstellen. In dat geval zijn alle goederen en schulden gemeenschappelijk, ongeacht of deze voor of tijdens het huwelijk zijn verworven of aangegaan. De huwelijksgoederengemeenschap dient in geval van echtscheiding strikt bij helfte te worden verdeeld.
Tweede huwelijk
U bent gescheiden van elkaar, maar besluit opnieuw met elkaar te trouwen. Als het tweede huwelijk na 1 januari 2018 wordt gesloten wordt vaak gedacht dat er sprake is van een beperkte gemeenschap. Echtgenoten gaan er dan vanuit dat er niets geregeld hoeft te worden en dat alle persoonlijke bezittingen en schulden die zij vóór het trouwen hadden van hen privé blijven.
Dat is echter niet het geval!
De wet bepaalt namelijk dat bij hertrouwen met dezelfde persoon alle gevolgen van het eerste huwelijk herleven alsof er geen echtscheiding heeft plaatsgehad. Het ‘oude’ huwelijksgoederenregime herleeft als gevolg van het eerdere huwelijk. Die regel is overigens ook van toepassing op een geregistreerd partnerschap dat opnieuw wordt aangegaan.
Was u eerder in algehele gemeenschap van goederen gehuwd, dan is wederom sprake van een algehele gemeenschap van goederen. En hoe zit dat als u eerder gehuwd was op huwelijkse voorwaarden ? Inderdaad, dan zijn deze huwelijkse voorwaarden opnieuw van kracht. De invoering van de Wet beperkte gemeenschap van goederen verandert daar niets aan.
Trouwt u na 1 januari 2018 opnieuw met dezelfde partner (of gaat u met diezelfde partner nu een geregistreerd partnerschap aan) en wilt u ervoor zorgen dat de beperkte gemeenschap van goederen wel van toepassing is, dan zult u daarvoor huwelijkse voorwaarden moeten overeenkomen.
Let op: het voorgaande geldt niet als u of uw partner in de tussentijd met iemand anders getrouwd bent geweest. In die situatie is de beperkte gemeenschap van goederen wel van toepassing op huwelijken die na 1 januari 2018 worden gesloten.
Vragen over dit onderwerp of andere vragen op het gebied van het familierecht?
Neem gerust contact met ons op. Wij voorzien u graag van advies.