Eerder schreven wij over de rechten op ouderdomspensioen na een echtscheiding. In dat bericht werd met name ingegaan op de vraag of u na echtscheiding recht heeft op het door de andere partner opgebouwde ouderdomspensioen.
Maar wat nu als u inderdaad recht heeft op een gedeelte van het opgebouwde ouderdomspensioen? Waar heeft u dan recht op?
Standaardverdeling
Uitgangspunt is dat beide partners recht hebben op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, dus een 50/50 verdeling.
Indien geen afwijkende afspraken worden gemaakt geldt aldus deze standaardverdeling.
Afwijkende verdeling
Ex-partners kunnen in overleg ook afwijken van de standaardverdeling, bijvoorbeeld 60% voor de ene partner en 40% voor de andere partner. Iedere verdelingsafspraak is denkbaar. Daarbij is wel van belang dat de afwijkende verdeling schriftelijk wordt vastgelegd. Vaak gebeurt dit in een echtscheidingsconvenant.
Conversie
Bij conversie (wat omzetting betekent) wordt het deel van uw ouderdomspensioen waar de ex-partner recht op heeft samen met het bijzonder nabestaandenpensioen voorgoed omgezet in een eigen recht op ouderdomspensioen voor de ex-partner. Degene die het pensioen niet zelf heeft opgebouwd krijgt door deze omzetten een ‘eigen aanspraak op ouderdomspensioen’. De ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd, houdt na deze conversie zijn of haar deel van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen en verdere opbouw tot aan de pensionering groeit daarbij aan.
Afspraken over conversie moeten zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Conversie is alleen mogelijk als de pensioenuitvoerders met het verzoek instemmen. Is het verzoek door de pensioenuitvoerder eenmaal geaccepteerd, dan is de conversie definitief en kan die niet meer worden teruggedraaid.
Conversie heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat u dan op pensioengebied niets meer met elkaar te maken hebt. U hebt allebei uw eigen ouderdomspensioen. Dat betekent ook dat het voor geen van beiden uit maakt wanneer de ander met pensioen gaat en u geen pensioen kwijtraakt als uw partner (die het pensioen heeft opgebouwd) eerder overlijdt dan u.
Afzien van verdeling
Tot slot kunt u ook afzien van uw recht op verdeling van het ouderdomspensioen. In dat geval behoudt de ander zijn of haar eigen opgebouwde pensioenrechten. Partners kiezen hier vaak voor als zij tijdens het huwelijk allebei ongeveer evenveel pensioen hebben opgebouwd.