Eerder schreven wij over de versoepeling van de regels voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting en co-ouderschap.
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een belastingkorting voor alleenstaande ouders en co-ouders.
Voor de co-ouder waar het kind niet staat ingeschreven geldt, dat deze enkel aanspraak kan maken op de inkomensafhankelijke combinatiekorting als het kind tenminste drie hele dagen per week tot zijn of haar huishouden behoort.
In eerste instantie werd aangenomen dat enkel recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting bestond als een kind iedere week tenminste drie dagen per week bij de andere ouder verbleef. Zo werd een tweewekelijks omgangschema waarin een kind gemiddeld drie dagen per week bij de andere ouder verbleef onvoldoende geacht.
De Hoge Raad oordeelde op 13 maart 2020 echter dat dit criterium soepeler moest worden toegepast. Ook ouders die de zorg over kinderen gelijkelijk verdeelden in een duurzaam ritme zouden voor deze korting in aanmerking moeten komen. Aan dit criterium wordt voldaan als een kind behoort tot het huishouden van een van de ouders en het kind doorgaans ten minste 3 tot 3,5 dag per week verblijft in het huishouden van de andere ouder, maar het kan ook een ander duurzaam verzorgingsritme zijn. Denk daarbij aan een situatie waarin de kinderen de ene week 4 dagen en de andere week 2 dagen bij de andere ouder verblijven.
Voor veel ouders betekende deze uitspraak dat zij alsnog aanspraak konden maken op een behoorlijke korting op de te betalen inkomstenbelasting. De vraag is of dat nog steeds het geval is.
De Hoge Raad deed op 29 januari 2021 namelijk een uitspraak die weer een strengere maatstaf aan legt: Wat is een dag?
In deze procedure had de vader om toekenning van de inkomensafhankelijke korting gevraagd en daarbij het tweewekelijks schema gevoegd met de tijdstippen waarop het kind bij de vader verbleef: in de eerste week op woensdag vanaf 07:30 uur tot en met donderdag 19:30 uur en op zaterdag vanaf 09:00 uur tot en met maandag 09:00 uur, en in de tweede week op woensdag vanaf 07:30 uur tot en met donderdag 19:30 uur.
De belastingdienst had de inkomensafhankelijke combinatiekorting geweigerd, stellende dat de vader niet voldeed aan het vereiste dat zijn kind drie gehele dagen per week bij hem verbleef. Onder een gehele dag diende volgens de belastingdienst een periode van 24 uur te worden verstaan.
Het Gerechtshof in Haag volgde deze interpretatie van de belastingdienst niet en oordeelde dat de betekenis van de woorden ‘gehele dagen’ diende te worden opgevat overeenkomstig het spraakgebruik. Naar het oordeel van het Hof was (ook) sprake van het ‘op drie gehele dagen per week’ in het huishouden verblijven in een geval waarin het verblijf op één of meer van die dagen om 7:30 uur of 9:00 uur aanving, dan wel om 19:30 uur eindigde.
De Hoge Raad zag dat echter anders en haalde een streep door deze uitspraak.
Het oordeel: drie dagen is 3 X 24 uur, dus dag én nacht.
Het schema voldeed volgens de Hoge Raad ook niet aan de eis dat beide ouders de zorg voor het kind gelijkelijk verdelen. Daarvoor verschilde het aantal uren dat het kind bij de vader verbleef teveel van het aantal uren dat het kind bij de moeder verbleef.
Ben je co-ouder en maak je aanspraak op de inkomensafhankelijke combinatiekorting?
Ga dan goed na of je daar op basis van deze uitspraak nog recht op hebt en zo niet geef de wijziging door aan de belastingdienst. Dat voorkomt dat achteraf dient te worden terugbetaald.
Is er bij het becijferen van de kinderalimentatie rekening gehouden met het recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dan is de kans aanwezig dat de huidige bijdrage te hoog is doordat geen aanspraak (meer) kan worden gemaakt op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Wij adviseren je graag over je mogelijkheden tot aanpassing van de onderhoudsbijdrage.
Neem gerust contact met ons op. Onze gespecialiseerde familierecht advocaten staan klaar om je vragen te beantwoorden.
Benieuwd naar de volledige uitspraak? Klik hier