Het klinkt romantisch; trouwen in een ver tropisch oord. Maar weet u waar u aan begint?
Indien u in Nederland woont en daar trouwt is in beginsel het Nederlands recht van toepassing op het huwelijksvermogensregime. In dat geval zijn echtgenoten – als zij voor of tijdens hun huwelijk geen huwelijksvoorwaarden hebben laten opstellen – in algehele gemeenschap van goederen gehuwd. Wij mogen u voor wat betreft die huwelijksgoederengemeenschap en wat er wel of niet toehoort wel verwijzen naar het desbetreffende artikel op onze website.
Maar hoe zit dat als u trouwt in het buitenland? Is dan nog steeds sprake van een algehele gemeenschap van goederen? Of gelden dan andere regels?
De beantwoording van bovenstaande vragen is onder meer afhankelijk van het land waar u trouwt en de regels die daar gelden.
Een praktijkvoorbeeld:
In een uitspraak van de rechtbank Den Haag van 7 juli 2015 twistten partijen – die op Mauritius waren gehuwd – over het tussen hen geldende huwelijksvermogensregime. Volgens de man waren partijen gehuwd onder huwelijkse voorwaarden. De man stelde dat sprake was van een “separation of goods’ zoals vermeld stond op een extract van de huwelijksakte. Volgens de vrouw waren partijen echter gewoon gehuwd in gemeenschap van goederen.
De rechtbank diende zich vervolgens te buigen over de vraag of sprake was van geldige huwelijkse voorwaarden.
Het Haags Huwelijksvermogensverdrag bepaalt dat huwelijkse voorwaarden geldig zijn, indien zij in overeenstemming zijn hetzij met het interne recht dat van toepassing is op het huwelijksvermogensregime, hetzij met het interne recht van de plaats waar zij werden aangegaan. Daarnaast dienen zij in elk geval te zijn neergelegd in een gedagtekend en een door beide echtgenoten ondertekend schriftelijk stuk.
De rechtbank overwoog in deze zaak eerst dat partijen bij het aangaan van een huwelijk ingevolge het recht van Mauritius een keuze kunnen maken voor het door hen gewenste huwelijksregime. Deze keuze wordt vermeld op de huwelijksakte. Op het extract uit de huwelijksakte stond het volgende vermeld: “Matrimonial regime: The legal system of separation of goods”. De keuze voor het huwelijksgoederenregime was aldus in overeenstemming met het recht van Mauritius.
Vervolgens diende de rechtbank te beoordelen of de keuze voor het huwelijksvermogensregime was neergelegd in een gedagtekend en een door beide partijen ondertekend schriftelijk stuk.
Uit het extract van de huwelijksakte bleek niet dat de huwelijksakte door partijen was ondertekend. Volgens de man bleek het ook niet mogelijk om in Mauritius een afschrift van de originele huwelijksakte te verkrijgen, waarop de handtekening van partijen vermeld stonden. De man had echter wel foto’s in het geding gebracht, waarop te zien was dat beide partijen een huwelijksakte ondertekenden. Die foto’s in combinatie met het bovengenoemde extract uit de huwelijksakte waren voor de rechtbank voldoende om te oordelen dat de keuze voor het huwelijksvermogensregime neergelegd in een gedagtekend en door beide partijen ondertekend schriftelijk stuk.
Oordeel van de rechtbank: partijen waren dus gehuwd onder huwelijkse voorwaarden, en wel met uitsluiting van iedere gemeenschap van goederen.
Had de vrouw spijt van haar keuze voor het huwelijksvermogensregime? Of was zij zich bij het aangaan van het huwelijk gewoonweg niet bewust van de gevolgen daarvan? De uitspraak biedt daarover geen helderheld.
Vast staat evenwel dat u er goed aan doet om u – indien u in het buitenland wenst te trouwen – van tevoren te laten adviseren wat voor juridische gevolgen dit heeft, en met name voor het huwelijksgoederenregime. Komt dit huwelijksvermogensregime niet overeen met uw wensen, is het handig om te weten welke stappen u dan voor het huwelijk dient te ondernemen.
Kroonen Verdult & Menheere Advocaten behandelt regelmatig scheidingen met een internationaal karakter. Heeft u vragen over dit onderwerp?
Neemt u dan gerust contact met ons op.
Neem direct contact opBent u benieuwd naar de volledige uitspraak? Klik hier