Wij schreven al eerder over een bijzondere ontwikkeling binnen het familierecht: rechters die hun beslissingen op de een of andere wijze in kindvriendelijke taal aan de minderjarigen die onderwerp van de procedure zijn proberen uit te leggen.
We zagen al dat soms een speciale overweging voor de kinderen in een beschikking werd opgenomen en een enkele keer dat er zelfs een speciale brief aan een kind verzonden werd met daarin uitleg over de genomen beslissing.
De procedure
Ook in een uitspraak van de rechtbank Zeeland West Brabant van 8 april 2021 nam de rechter de moeite om de beslissing op een kindvriendelijke wijze uit te leggen.
In deze procedure was sprake van een geschil tussen ouders over de zorgregeling tussen de man en de minderjarigen, waarbij de kinderen aangaven geen contact met de man te willen. Beide ouders gaven aan niet te weten wat de reden was van de weerstand van de minderjarigen tegen contact met de man. Wel bleek uit de beschikking dat de vrouw – door steeds de wens van de minderjarigen te volgen om ieder contact met de man af te houden – teveel keuze en daarmee verantwoordelijkheid bij de minderjarigen legde.
De rechtbank verwees de ouders naar hulpverlening, gaf opdracht tot een Raadsonderzoek en stelde een voorlopige contactregeling vast, waarbij tussen de man en de minderjarigen eenmaal per twee weken een telefonisch contact diende plaats te vinden van circa tien minuten per kind. In rechtsoverweging 3 werd de beslissing door de rechter aan de kinderen uitgelegd. Daarin stond het volgende:
De uitleg
“Jullie hebben aangegeven dat jullie je vader niet meer willen zien. Dat is heftig. Totdat jullie 8, 10 en 12 waren hebben jullie met jullie vader samengeleefd. Ook begreep ik van jullie ouders dat jullie tot de scheiding een fijne tijd hadden samen. Al in 2017 heeft jullie vader de rechtbank verzocht om vast te stellen wanneer jullie elkaar zouden zien.
De rechtbank heeft toen aan de Raad voor de Kinderbescherming gevraagd om onderzoek te doen naar wat het beste is voor jullie. De conclusie van het onderzoek is dat het voor jullie alle drie belangrijk is om jullie vader te zien. De Raad voor de Kinderbescherming heeft vervolgens geadviseerd om hulp in te schakelen, zodat het mogelijk werd om jullie vader weer te zien. Het is alleen ook de hulpverlening niet gelukt om ervoor te zorgen dat jullie je vader weer willen zien.
De rechtbank heeft gelezen dat jullie een negatief beeld hebben van jullie vader. De indruk is dat dat beeld voornamelijk voort komt uit wat er rondom de scheiding is gebeurd. Bijvoorbeeld de problemen rondom het huis. Dat is niet goed. Jullie ouders – dus niet alleen
jullie vader, maar ook jullie moeder- hadden jullie buiten de problemen van de scheiding moeten houden. Als een jarenlange liefdevolle relatie eindigt tussen twee volwassenen, brengt dat veel emoties met zich mee. Die emoties mogen echter geen invloed hebben op de relatie die jullie met jullie ouders hebben.
De andere redenen die jullie noemen om jullie vader niet meer te zien staan niet in verhouding tot de gevolgen van jullie beslissing om jullie vader niet meer te zien. Veel mensen hebben onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat het voor de ontwikkeling van kinderen van belang is om contact te hebben met beide ouders. Dat is niet zomaar. Het is fijn en goed om te weten waar je vandaan komt, op wie je lijkt, welke karaktertrekken je van papa of mama hebt en wie je familie is. Het blijkt ook dat kinderen na lange tijd daar toch nieuwsgierig naar zijn.
De rechtbank zal daarom bepalen dat jullie 1 keer per 2 weken telefonisch contact hebben met jullie vader. Ieder ongeveer 10 minuten. Na bijna vijf jaar, zal dat best spannend of raar zijn. Wat moet je dan zeggen? Je kent elkaar eigenlijk niet meer. Het is nu heel lastig om de fijne herinneringen van vroeger weer op te halen. De rechtbank vindt het toch belangrijk dat jullie het gaan proberen, niet alleen nu, maar ook voor de toekomst is het belangrijk dat jullie jullie vader weer gaan zien. Het heeft nu al te lang geduurd dat dat niet zo is. Ik heb met jullie ouders afgesproken dat ze jullie daarbij gaan helpen.”
De rechter in kwestie heeft haar uiterste best gedaan om de beslissing ook voor de minderjarigen leesbaar en begrijpelijk te maken, juist omdat een beslissing wordt genomen die indruist tegen de wens van de kinderen.
Wij zijn benieuwd hoe deze procedure verder gaat verlopen en of een dergelijke uitleg een positief effect heeft op het contact tussen vader en kinderen.
Wij houden de publicaties in de gaten en houden u vanzelfsprekend op de hoogte.
Heeft u vragen over dit onderwerp of andere vragen met betrekking tot het familierecht?
Neemt u gerust contact met ons op. Wij voorzien u graag van advies.
Benieuwd naar de volledige uitspraak? Lees hier.