In ons artikel “Welke achternaam krijgt mijn kind?” schreven wij al over het wetsvoorstel Dubbele achternaam. Dit wetsvoorstel is inmiddels op 21 maart 2023 aangenomen door de Eerste Kamer.
De nieuwe wet treedt in werking op 1 januari 2024. Een kind dat op of na die datum geboren is kan de achternaam van een van de ouders of van beide ouders krijgen. De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder streepje ertussen geschreven. De volgorde waarin de achternamen van het kind wordt geschreven, mogen de ouders zelf bepalen. Wel blijft de regel gelden dat de keuze die is gedaan voor de naam van een eerste kind in een relatie beslissend is voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Alle volgende kinderen in het gezin krijgen dus automatisch de (dubbele) achternaam die het eerste kind heeft gekregen.
Voorbeelden
Stel, u en uw partner krijgen een kind. Uw achternaam is De Bakker. De achternaam van uw partner is Smit. Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw kind dan 1 van de volgende achternamen geven:
– De Bakker;
– Smit;
– De Bakker Smit;
– Smit De Bakker;
Voorgaande geldt ook als uw achternaam al bestaat uit meer woorden. Voor de groep mensen die nu al een dubbele of meervoudige achternaam hebben, wordt deze naam ook na 1 januari 2024 als een enkelvoudige geslachtsnaam gezien. Mochten zij dat willen, dan kunnen ook zij hun kind dus een dubbele geslachtsnaam meegeven.
Is uw achternaam bijvoorbeeld Olde Riekerink, en de achternaam van uw partner Jansen? Dan kunt u kiezen voor:
– Olde Riekerink;
– Jansen;
– Jansen Olde Riekerink;
– Olde Riekerink Jansen
Ook voor geadopteerde kinderen wordt het mogelijk om hen een dubbele achternaam te geven. Ouders kunnen daarbij kiezen voor een combinatie van de geslachtsnaam die het kind bij de geboorte kreeg en de naam van een van de adoptieouders, of voor de achternamen van beide adoptieouders.
Geen keuze
Ouders zijn niet verplicht om een keuze te maken. Als je als ouders geen keuze maakt, gelden de huidige regels. Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de vader of duomoeder als u getrouwd bent of als u een geregistreerd partnerschap heeft. Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de moeder. Uw kind krijgt dan dus geen dubbele achternaam. Wel kan bij een eventuele erkenning van het kind na 1 januari 2024 vervolgens een keuze worden gemaakt voor een dubbele achternaam.
Kinderen geboren vóór 1 januari 2024
In de wet is ook een overgangsregeling opgenomen. In geval hun oudste kind geboren is op of na 1 januari 2016 kunnen ouders alsnog een dubbele achternaam kiezen. Zij hebben deze mogelijkheid tot 1 januari 2025. Ook voor deze situatie geldt dat alle volgende kinderen in het gezin dan ook automatisch de dubbele achternaam krijgen, die het oudste kind heeft gekregen.
De toekomst
Ouders krijgen vanaf 1 januari 2024 dus vier opties bij het kiezen van een achternaam. Maar wat gebeurt er met uw kind met dubbele achternaam als deze zelf kinderen krijgt? Om te lange achternamen te voorkomen, is het aantal door te geven namen beperkt. Ouders die zelf een gecombineerde achternaam hebben, moeten namelijk kiezen welke naam zij doorgeven. Een samengestelde achternaam mag dus bestaan uit maximaal twee namen.
De mogelijkheden voor die kinderen zijn:
– de dubbele achternaam van de vader of van de duomoeder;
– de dubbele achternaam van de moeder;
– een combinatie van de achternamen: beide ouders mogen 1 van hun achternamen
doorgeven.
Meer vragen over dit onderwerp of andere vragen over het familierecht?
Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag.