Eerder schreven wij over de inkomensafhankelijke combinatiekorting en co-ouderschap.
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting op de inkomstenbelasting waar een ouder recht op kan hebben als deze werkt en daarmee zorg voor een kind dat jonger is dan 12 jaar combineert. Het kind moet dan wel ingeschreven staan op het woonadres van de ouder.
Voor co-ouders is op die inschrijvingsregel een uitzondering gemaakt, omdat een kind immers maar op één woonadres ingeschreven kan staan. De co-ouder waar het kind niet staat ingeschreven kan toch aanspraak maken op de inkomensafhankelijke combinatiekorting als het kind tenminste drie hele dagen per week tot zijn/haar huishouden behoort.
Eerder oordeelde de belastingrechter in de Rechtbank Noord-Holland op 23 april 2013, dat enkel recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting bestaat als een kind iedere week gewoonlijk tenminste drie dagen bij de andere ouder verblijft. Een kind moest dus in een periode van één week minimaal drie dagen bij de andere ouder verblijven. Zo werd een tweewekelijks omgangschema waarin een kind gemiddeld drie dagen per week bij de andere ouder verbleef onvoldoende geacht.
Inmiddels heeft de Hoge Raad op 13 maart 2020 geoordeeld dat de inkomensafhankelijke combinatiekorting soepeler moet worden toegepast.
Co-ouders kunnen beiden de inkomensafhankelijke combinatiekorting genieten als zij de zorg voor kinderen gelijk verdelen in een duurzaam ritme. Aan dit criterium wordt voldaan als een kind behoort tot het huishouden van een van de ouders en het kind doorgaans ten minste 3 tot 3,5 dag per week verblijft in het huishouden van de andere ouder, maar het kan ook een ander duurzaam ritme zijn.
Voor veel ouders betekent deze uitspraak dat zij alsnog aanspraak kunnen maken op een leuke korting op de te betalen inkomstenbelasting. Kwam u eerder niet in aanmerking voor inkomensafhankelijke combinatiekorting, maar verdeelt u de zorg over de kinderen gelijkelijk in een duurzaam ritme? Maak dan alsnog aanspraak op deze heffingskorting bij de Belastingdienst en neem dit mee bij uw aangifte inkomstenbelasting in de toekomst!
Benieuwd naar de volledige uitspraak? Klik hier