Het komt met enige regelmaat voor. Gescheiden echtgenoten die weer met elkaar in het huwelijk treden. Maar wat als zij weer scheiden? Wat voor financiële gevolgen brengt dat met zich mee?
De wet bepaalt dat indien gescheiden echtgenoten met elkaar hertrouwen, alle gevolgen van het huwelijk van rechtswege herleven, alsof er geen echtscheiding is geweest. Door deze regeling blijft dus ook het eerder gekozen huwelijksgoederenregime ongewijzigd. Waren de echtgenoten de eerste keer op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan zijn zij dat de tweede keer ook op basis van diezelfde huwelijkse voorwaarden! Er wordt dus niet – omdat zij bij het tweede huwelijk “niets” regelen ineens de algehele gehele gemeenschap van goederen op hen van toepassing.
Voor wat betreft de partneralimentatie is in de wet opgenomen dat de alimentatie verplichting maximaal twaalf jaren is en bij een kinderloos huwelijk dat korter dan vijf jaren heeft geduurd gelijk is aan de duur van het huwelijk.
Maar wat als het eerste huwelijk tien jaar heeft geduurd en daaruit twee kinderen zijn geboren? En het tweede huwelijk slechts drie jaar duurde? Wordt dan alleen naar het laatste huwelijk gekeken?
Deze vraag is door de Hoge Raad beantwoord bij een uitspraak van 4 mei 2007. De Hoge Raad bepaalde dat in het geval van hertrouwen het eerste huwelijk voor de termijn van het tweede huwelijk, waaruit geen kinderen zijn geboren, meetelt.
Aan deze uitspraak lag ten grondslag dat de achtergrond van de wettelijke regeling was gebaseerd op de gedachte dat bij een huwelijk dat kinderloos is gebleven en slechts kort heeft geduurd de achterstand van de vrouw op de arbeidsmarkt op betrekkelijk korte termijn zou kunnen worden ingelopen. Als er sprake is van twee opvolgende huwelijken ligt het om die reden voor de hand om deze gelijk te stellen met een huwelijk dat even lang heeft geduurd als beide huwelijken samen.
De Hoge Raad benadrukte daarbij wel dat de tussenliggende periode waarin partijen niet getrouwd waren niet moest worden meegeteld.
Meer weten over een (tweede) scheiding en/of alimentatieverplichtingen?
Neemt u gerust contact met ons op.
Neem direct contact op