Voelt u zich een vrouw, maar bent u als man geboren? Of voelt u zich een man terwijl u als vrouw geboren bent?
Personen die lichamelijk man of vrouw zijn, maar ervan overtuigd zijn tot het andere geslacht te behoren (transgenders), willen doorgaans in het dagelijks leven worden gezien en behandeld naar het geslacht dat zij ervaren. Welk geslacht er op de geboorteakte is vermeld, kan daarmee een grote rol krijgen. Immers, het op de geboorteakte vermelde geslacht zal worden overgenomen op diverse officiële en ter legitimatie dienende documenten, zoals een paspoort en rijbewijs, maar ook op bijvoorbeeld op diploma’s. Iemand kan dan ook op diverse belangrijke momenten worden geconfronteerd met een situatie die hij/zij zelf heel anders ervaart en beleeft enkel en alleen omdat dit op de geboorteakte ooit werd vermeld dat zij/hij van het mannelijk/vrouwelijk geslacht is.
Met ingang van 1 juli 2014 is Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW) met betrekking tot de voorwaarden voor het wijzigen van het geslacht in de geboorteakte veranderd, waarmee de procedure om het geslacht in de geboorteakte te wijzigen sterk vereenvoudigd is. Een gerechtelijke procedure is niet langer nodig.
Sinds 1 juli 2014 kan iedere Nederlander van 16 jaar of ouder met een blijvende overtuiging tot een ander geslacht te behoren, een geslachtswijziging, voorzien van een deskundigenverklaring, aanvragen (door het invullen van een zgn. aangifteformulier) bij de ambtenaar van de burgerlijke stand waar destijds de aangifte van geboorte is gedaan. De bijstand van een advocaat is daarbij niet verplicht.
Is de geboorteakte niet in Nederland in de registers van de burgerlijke stand is ingeschreven, dan moet aangifte worden gedaan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag.
Bij de het aangifteformulier dient een verklaring van een deskundige worden overgelegd. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan zes maanden. Deskundigen zijn artsen en psychologen die aan diverse eisen voldoen. Een van die eisen is dat ze een speciale training hebben gevolgd.
Uit de deskundigenverklaring moet blijken dat de transgender:
- tegenover de deskundige heeft verklaard dat hij/zij de overtuiging heeft tot het andere geslacht te behoren dan is vermeld in zijn/haar geboorteakte;
- de voorlichting omtrent de reikwijdte en de betekenis van deze staat heeft begrepen;
- de wijziging van de vermelding van het geslacht in de geboorteakte weloverwogen blijft wensen.
Voornaamswijziging
De transgender kan bij het indienen van het aangifteformulier bij de ambtenaar van de burgerlijke stand ook verzoeken de voornaam of voornamen te wijzigen in een voornaam of voornamen die passen bij het nieuwe geslacht.
Kosten
Aan de aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand zijn geen kosten verbonden. Wel kan de gemeente verzendkosten en leges voor eventuele afschriften in rekening brengen.
Aandachtspunt
Nadat de geboorteakte is aangepast, voert de gemeente de wijzigingen door in de basisregistratie personen (BRP). Overheidsinstanties die zijn aangesloten op de BRP ontvangen de wijzigingen automatisch.
Aan andere instanties dient zelf door gegeven te worden dat geslacht en voornamen gewijzigd zijn. Wat ook niet automatisch gaat is het afgeven van bijvoorbeeld een nieuw paspoort of rijbewijs. Die documenten zijn echter wél noodzakelijk, omdat de oude immers niet meer aan de voorschriften voldoen.
Heeft u vragen over dit onderwerp? Of hulp nodig bij het invullen van het aangifteformulier? Neemt u dan gerust contact op met ons kantoor. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.
Neem direct contact op